måndag 27 september 2010

En Svensk Klassiker 2010

Rapport från distansmedlem (Jim):
Har nu avverkat ett av mina planerade livs äventyr dvs att genomföra En Svensk Klassiker (under samma kalenderår förstås). Här kommer lite input från äventyret:
Vasaloppet 2010: Hade satt som mål att nå under nio timmar men sjukdom (ingen träning under en fem veckors period, inkl februari) samt ett par skidor som saknade glid (tre depåstopp för omvallning i depåerna) samt att man nog var för snäll i första backen gjorde att den planerade tiden inte kunde hållas. Tiden blev: 10:07.
Vättern Rundan 2010: Hade satt som mål under 15 timmar utan hjälp av någon klunga. Har hört att man skall ungefär ha gjort ca 120 mil de sista månaderna innan för att vara något sånär förberedd. Jag hamnade runt 80 mil med fokus på SLD pass (Slow-Long-Distance). Min tid blev 13:05 så den var jag nöjd med nybörjare som man är.
Vansbrosimningen 2010: Då jag inte tillhör kategorin som kan crawl så blev det här 100% bröst simning. Blev ca 2 pass om vardera 1 timme i sjön med våtdräkt och några få lätta inomhus pass under våren och här kom jag under min planerade tid. Hade satt 1:30 som mål och nådde 1:15 minuter.
Lidingöloppet 2010: Här var målet under 3 timmar. Men märkte tidigt i min löpträning att mina knän inte var lika villiga som resten av kroppen. Fick dra ned rejält på den planerade löpträningen. Men trodde fortfarande att kanske...men när man väl började springa så märkte man att det var mera kuperat än vad man räknat med sista milen kvar så blev det kramp i båda benen och det vara bara att sänka farten rejält för att tillslut krypa i mål kändes det som. Tiden i mål blev 3:20
Men i mål tog man sig och då även i mål för min svenska klassiker. Så man var nöjd ändå.
Summering: Då jag inte är gren inriktad av något av ovan så upplevde jag Lidingöloppet som jobbigast. Här krävs mycket mer back träning än vad man tror. Sedan kom Vasaloppet (lång sträcka och pulsen ligger ganska högt). På tredjeplats Vätternrundan. Upplevde cyklingen som att mycket låg på den mentala biten pga antalet timmar i sadeln. Dock ligger pulsen här lägre än de två första grenarna men benen är energikrävande. På sista plats kom Vansbrosimningen som man troligen kan klara om man endast har verifierat i badhus om man någorlunda enkelt kan simma i 60 minuter.

2 kommentarer:

 1. Bra jobbat!, man känner sig själv otränad som inte kan springa, simma eller åka skidor, bara cykla. Och försöka bredda sig för att inte sluta som en känguru.

  Dan Stawåsen är vår idol, vet inte hur många klassiker han gjort.

  /B

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat Jim! Jag hade ungefär samma upplevelse som du när jag gjorde klassikern 2005. Lidingöloppet var kraftprovet och Vansbro rena barnleken! Roligast var dock VR och Vasaloppet. Är bara föret bra är Vasaloppet en njutning.
  Pelle

  SvaraRadera